PELAAJAN VASTUU

 PELAAJAN VASTUU


Olen pyrkinyt edellisissä teksteissäni avaamaan omaa lähestymiskulmaa valmentajuuteen ja sen eri osa-alueisiin. Kun omassa ja samaa lähestymiskulmaa edustavien kollegoiden kanssa olemme todenneet, kun urheilija laitetaan spottivaloon tulee sekä valmentajan että urheilijan olla kartalla vaatimuksista joita itselle osoitetaan.

Monesti urheilijat kysyvätkin mistä sitten minun pitää ottaa vastuu? Tähän on melkoisen helppo antaa laajakin lista, mutta itse olen luokitellut osa-alueet muutamaan otsikkoon ja niiden alakohtiin. Tässä ne on avattuna...


Teknis-taktinen näkökulma

Omat henkilökohtaisert taidot ja niiden kehittäminen määrällisesti ja laadullisesti. Myös saman osa-alueen ymmärrys roolista, joka hänelle kohdistuu joukkueharjoituksissa. Tämä tarkoittaa sitä, että pelaajan tulee tehdä omat viikkokohtaiset tavoitteet ja suunnitelmat asioiden toteuttamiseen joukkueharjoitusten ulkopuolella. Lisäksi hänen tulee tehdä kaikki vaadittavat suoritukset mahdollisimman lähellä pelitempoa. Viimeisimpänä häneltä vaaditut tehtävät harjoituksissa tulee saattaa maaliin mahdollisimman korkealla tasolla sekä intensiteetillä.

Fyysinen näkökulma

Nopeus ja ketteryys harjoittelun toisteisuus ja kehittävä tai ylläpitävä rytmitys viikkotasolla ympäri vuoden. Samoin kestävyyselementin kehittäminen samalla kaavalla kuuluu urheilijalle. Vammojen ennaltaehkäisy on myös pelaajan vastuulla, johon mm. kuuluvat palauttavat harjoitteet ja muut toimenpiteet joukkueharjoitusten ulkopuolella. Kaiken kaikkiaan koko kehon huoltaminen ja urheilullisen vartalotyypin ylläpitäminen. Tämä tarkoittaa tietenkin kokonaisvaltaista fyysisen harjoittelun läpikäymistä suorituskykyvalmentajan kanssa, joiden ohjeiden noudattaminen on varmasti tie onneen. Korkean osaamisen joukkueissa joukkueharjoitusten ulkopuolelle jää vain pieni, mutta tärkeä osa harjoittelun kokonaisuutta, joten siihen keskittyminen on urheiljan vastuulla.

Mentaalinen näkökulma

Urheilijan tulee luoda itselle selkeä kuva tavoitteista ja päämääristä. Urheiljan tulee etsiä ja löytää onnistumisia tekemisistään ja ylläpitää positiivista sisäistä puhetta jatkuvasti. Hänen pitää uskaltaa olla se kuka on, joka avaa ovat läsnäolon mahdollisuuteen harjoituksissa ja muissa tapahtumissa. Tämä tarkoittaa sitä, että päivittäisten tavoitteiden luominen ja niiden arviointi antaa mahdollisuuden pitää kiinni tavoitteista. Ymmärrys siitä mitä on tehty ja miksi, antaa mahdollisuuden löytää onnistumisia päivätasolla. Kasvun mieli antaa tilaa etsiä omia rajojaan ilman rajoitteita. Tämä mahdollistaa vahvuuksien vahvistamisen sekä heikkouksien saattamisen minimitasolle.

Sosiaalinen näkökulma

Urheilijan pitää tulla joukkueharjoituksiin levänneenä ja korkealla keskittymiskyvyllä, jotta harmonian tavoittelu olisi mahdollista. Urheilijan pitää tukea muita joukkueen jäseniä pistämään itsensä likoon kehittymisnäkökulmasta. Esimerkillä johtamisen työkalut käytössä, myös vaatimustason nostaminen joukkuekavereille on helpompaa ja uskottavampaa. Tämä tarkoittaa, että urheilja on tehnyt edellisissä kappaleissa tehdyt vaatimukset 100%:sti ja hän käyttää myös pukukopissa positiivista kannustusta ja vaatimusta joukkuekavereita kohtaan. Tämä mahdollistaa ne väliintulot niihin hetkiin, kun joku ei annakaan kaikkea sitä mitä ollaan joukkueena sovittu annettavan.

Harjoittelu

Urheilija on itse oman laadun tarkkailija, siksi roolin tavoitteet on pakko olla kristallin kirkkaat. Pidä huoli siitä, että teet kaikki harjoitteet harjoituksen vaatimalla intensiteetillä sekä keskittymisellä. Huolehdi myös määristä, joita olet itsellesi asettanut viikkotasolla. Tämä tapahtuu 2-4 kertaa harjoitusten jälkeen omalla ajallasi joukkueharjoitusten jälkeen. Arvioi, analysoi, kirjaa ylös ja jatka matkaa.

Pelit

Urheiljan pitää tietää sekä opetella eri roolit sekä avoimessa pelissä että erikoistilanteissa. Hän tulee rohkaista ja vaatia myös joukkuekavereita tekemään samaa. Urheilja haluaa pysyä roolissa, joka tukee joukkuepelaamisen periaatteita pelinsuunnitelman mukaisesti. Omat valinnat sekä toimet tulee aina tukea joukkuepelaamista. Pelin jälkeen arvioi, analysoi, kirjaa ylös ja jatka matkaa.

Nukkuminen ja rentoutuminen

Urheiljan pitää noudattaa minimissään yleisiä ohjeistuksia riittävästä yöunesta, sillä tätä ilmaista "dopingia" ei ole korvattavissa millään muulla keinolla. Rentoutumiseen tulee löytää jokin "ei-elektroninen" keino eli puhelimien, telkkarin, tietokoneen ja tablettien välttäminen ennen nukkumista ja rentoutumisen aikana ei voi suositella kenellekään. Nukkumaan ennen klo 23:00, puhelimet ja muut elektroniset laitteet pois viimeistään 21:30. Unta vähintää klo 07:00 saakka. Mikäli herääminen tapahtuu ilman herätyskelloa, voit todeta nukkuneesi riittävästi.

Ruokailu ja nesteytys

Urheiljan tulee syödä 2-4 tunnin välein, riippuen harjoitusjakson kuormittavuudesta. Tämä tarkoittaa 6-8 ruokailua päivän aikana. Jokainen ruokailu tulee rakentaa urheiljalle sopivaksi käyttäen oikeita määriä proteiinia, rasvaa, hiilihydraatteja, vitamiinejä, kivennäisiä sekä muita tarvittavia elementtejä kehon uudelleen latauksen näkökulmasta. Urheilijalla on koko ajan mukanaan oma juomapullo, josta hän nauttii pieniä annoksia päivän aikana nesteitä, pitäkseen yllä korkeaa nestetasapainoa kehossaan. Tämä tarkoittaa 2-4 litraa lisänestettä, ruokailujen lisäksi.

Vapaa-aika

Urheiljan kannattaa käyttää myös aikaansa perheen ja ystävien kanssa olemiseen. Opiskelu ja uuden tiedon etsiminen myös auttaa palautumaan urheiljan rutiineista. Tavoitteiden ja päämäärien tekeminen myös urheilun ulkopuolelle auttaa urheilijaa saavuttamaan omia tavoitteitaan. Tämä vaatii tietenkin kyky organisoida ja suunnitella päivä- sekä viikkorytmejä urheilun ulkopuolella. Tämä onnistuu kun urheilja karsii aluksi kaikesta ei niin tärkeästä, kuten sosiaalisessa mediassa roikkumisesta sekä keskittyy käsillä olevaan tekemiseen, eikä ajattele muita, on siis läsnä.


WHO on määrittänyt jo vuosikymmeniä sitten määrittänyt terveyden ja hyvinvoinnin fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen osa-alueen kokonaisuudeksi. Samalla tavalla huippu-urheilijan kokonaisvaltainen valmistautuminen liittyy samaisiin osa-alueisiin. Mikäli urheilija ymmärtää tämän kolmikantaisen kokonaisuuden ja sen yksittäisen otsikon ainutlaatuisuuden voi hän kantaa sen tärkeimmän eli oman vastuun. Tämän jälkeen urheilija voi hyvällä omalla tunnolla sanoa haastatteluissa, että hän urheilu-uran tärkein henkilö on ollut hän itse.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

EROTUOMARITOIMINTA – TEOLLISEN YHTEISKUNNAN VIIMEINEN LINNAKE

VEIKKAUSLIIGAJOUKKUEEN VALMENTAJAN ARKI OTTELUKAUDELLA OSA 1

MEDIA JA SEN TEKIJÖIDEN VAIKUTUKSET VALMENTAJUUTEEN