MUUTOSJOHTAMINEN
MUUTOSJOHTAMINEN
Uskon lähes kaikkien organisaatioiden haluavan muutosta jossain vaiheessa. Muutostarve kuitenkin ilmenee selvimmin hetkissä joissa organisaatio kohtaa haasteita tai vaikeuksia. Tämä on omaan elämän katsomukseeni tietenkin harmillinen lähtökohta, mutta kovin yleinen suorituskeskeisessä yhteiskunnassamme. Muutostarve syntyy siis silloin kuin strategian mukainen operatiivinen toiminta ei vastaa asetettuja tavoitteita. Tämä myös silloin vaikka stretegiassa ei olla tehty kohdennettuja mittareita tavoitteille. Huippu-urheilussa mittareita ja tavoitteita käytetään usein yhtä kuin merkin alla. Menestymisestä eli tavoitteiden saavuttamisesta ei sen enempää. Halutessanne voitte lukea minun ajatukseni siitä edellisestä blogi-kirjoituksestani.
Vajaasta strategiatyöstä johtuen usein osoittelun kohteeksi joutuu päävalmentaja. Tänäkin vuonna Veikkausliigassa ollaan oltu edellä mainutussa tilanteessa ennätyksellisen monessa seurassa. Itsekin kuulun nimenä juurikin tähän kyseenalaisen ennätyksen tekijöiden joukkoon ja siksi koen omaavani ainakin kokemusperäisen kertomatarpeen muutosjohtamisesta. Tämä liittyy siihen poikkeukselliseen tilanteeseen, johon hyppäsin mukaan elokuun alussa.
Olen siis ollut tänä vuonna sekä muutosjohtamisen kohteena eli kivirekenä, joka tulee poistaa tavoitteiden saavuttamisen tieltä että mukana muutosjohtamisen toisella puolella, kun muutosjohtamisen kovinta työkalua käytettiin muutostarpeen tullessa ilmi. Tuosta ensimmäisestä tapauksesta pitäisi vielä avata montakin toiminnan epäkohtaa, mutta palataan siihen ehkä myöhemmin. Tässä tekstissä keskityn kuitenkin juurikin tähän jälkimmäiseen muutosjohtamisen hetkeen, jossa sain olla mukana ja oppia.Minulla ei ole kompetenssia arvioida sitä miten muutostarpeeseen ajauduttiin ja siksi en siihen puutukaan, vaan keskityn tässä tekstissä siihen mitä tapahtui sen jälkeen.
Jutellessani ihmisten kanssa, jotka ovat olleet kyseisessä hetkissä uuden käynnistämisen puolella, he kertovat ilmapiirin olleen tärkein muutostarpeen kohde päivästä numero yksi. Itse koin täysin samalla tavalla kun hyppäsin mukaan liikkuvaan junaan. Tämä johtuu mielestäni siitä, että junassa mukana olevat ajautuvat toimintamalleihin, koska ulkopuolista arvioitsijaa ei ole käytössä. Nämä toimintamallit pohjautuvat usein niihin malleihin, joihin on edellisillä kerroilla nojautunut kun on ollut vaikeaa.
Ihmisen luonnollisen toiminnan kuvana pidetäänkin rutinoitumista ja turvallisuuden hakemista arjessa toisteisten asioiden kautta. Tämä pätee myös ei niin toimiviin toimintamalleihin, joka on tietenkin harmi. Prosessin sisällä olevat eivät tunnista kovin hyvin toimintoja, vaan toimivat oman parhaan tietonsa ja kykynsä mukaan rutiineihin luottaen. Usein, varsinkin me suomalaiset, menemme näissä hetkissä opittuihin malleihin, joita meille on kotona ja koulussa opetettu. "Otsa hiessä on sinun leipäsi ansaittava" -sanonta kuvaakin sitä mentaliteettia jolla muutosta lähdetään tekemään.
Huippu-urheiluun tämä toimintamalli voidaan sanoittaa toimintoina, joissa harjoittelun eli fyysisten toimintojen määrää lisätään. Ongelma löydetään yleensä siitä, ettei urheilijat tiedä mitä ja milloin toivottuja toimintoja kentällä tulee tehdä ja siksi se vaatii lisätunteja harjoitteluun. Tänäkin vuonna urheilijoiden sanoittamana on kuultu toimintakulttuurista, joissa seuraavaa vapaapäivää ei tule mikäli ottelusta ei voittoa irtoa. Uskon tämän toimintakulttuurin olevan useimmin se ratkaisu, johon päädytään muutosta haettaessa.
Oli mielestäni kovin selvää, että prosessi johon pääsin hyppäämään mukaan oppimaan, tulisi lähestymiskulmaltaan olla ei-suomalainen. Onneksi päävastuunkantaja sanoitti tilanteen vastaavaksi ja pääsimme aloittamaan yhteisellä näkemyksellä muutosjohtamisen. Heti alusta lähtein lähdimme korjaamaan ilmapiirin suuntaa kuuntelemalla pelaajien tunnemyrskyä. Samalla kuuntelimme sitä, mikä pelaajistossa hiersi kaikesta eniten. Talven ja kevään aikana tehdyt mentaalisen suorituskyvyn harjoitukset olivat luoneet pelaajistolla valmiutta ja työkaluja sanoittaa tätä kyseistä hetkeä (uskomattoman hienoa lähestymistä pelaajien kokonaisvaltaiseen valmentamiseen liittyen, sekä varautumista vaikeisiin hetkiin, joita kauden aikana aina tulee). Tämä valmius antoi hyvän ja vaivattoman lähdön valmennustiimin toivomaan suuntaan. Pystyimme konkretisoimaan suuntaa uusilla konkreettisilla tavoitteilla. Kun tähän lisättiin vahvistavan palautteen määrää toiminnoista, oli tulevaisuuden onnistumisen mahdollisuuksia enemmän kuin mahdollisia esteitä.
Teimme myös muutoksia pelillisiin asioihin, mutta suurimmat muutokset liittyivät toimintamalleihin kentän ulkopuolella. Jokaista pelaajaa haluttiin kuulla ja hänen mielipidettä pidettiin arvokkaana perheemme hyvinvoinnin lisäämiseksi. Valmennustiimin sisällä toimittiin samojen periaatteiden mukaan kuin pelaajistonkin kohdalla. Tämä yhtenevä toimintamalli oli mielestäni yksi avainhetkistä muutoksen saavuttamiseksi. Pääkäskyttäjän johdolla toimintamallien muutos on aina uskottavampi ja siksi hänen heittäytymisensä on ensi arvoisen tärkeää. Meidän päävalmentaja toimi juurikin niin ja heittäytyi koko sielullaan mukaan. Toinen avainhetki.
Arkeen tehdyt muutokset aikataulujen osalta, päivärutiineissa sekä informaation jakamiseen lisäämisessä saivat myös elintärkeän tuen, kun seurajohto osoitti konkreettisilla toimillaan tukensa joukkueen tavoitteiden saavuttamiseksi. Tällä tarkoitan niitä hetkiä, kun edellisten vuosien mukaisia matkustusrutiineja rikottiin valmistautumisen maksimoimiseksi. Näillä toimilla seurajohto poisti selitysten mahdollisuuksia ottelun jälkeen vaikka se maksoikin rahaa melkoisen tukun.
Näin jälkeen päin on helppoa todeta tämän toiminnan olleen kolmas avainhetki, sillä edelisenä päivänä matkustaminen ottelupaikkakunnille antoi meille lisää aikaa oppia tuntemaan itsemme sekä joukkuekaverit. Extrahetket käytettiin johdetuihin mentaalisen suorituskyvyn harjoitteisiin, jotka osuivat naulan kantaan ja luottamus kasvoi eksponentiaalisesti. Matkan aikana tehtiin tietenkin muutakin, mutta edellä mainitut olivat esimerkkkejä konkreettisista muutoksista toimintakulttuurissa.
Lopputuloksena oli, että ensimmäisellä muutosviikolla tehty tavoitteiden uudelleen asettaminen toteutui sataprosenttisesti ja onnistumisen elämyksistä saatiin nauttia yhdessä meidän jalkapalloperheemme kanssa. Oli uskomattoman hienoa olla oppimassa ja tekemässä muutosta, jonka ansiosta tiedän olevani jälleen vähän parempi valmentaja.
Rohkaisen jokaista tätä lukevaa miettimään myös muutosjohtamista oman itsensä kanssa. Kysymykset joita olen esittänyt useammassakin tekstissäni ovat ne tärkeimmät kysymykset myös omassa muutosjohtamisessa. Kuka minä olen?, Millaiseksi haluan tulla? ja Kontrolloinko itse omaa elämääni? ovat minun henkilökohtaisen muutosjohtamisen tarpeen arvioimisen työkaluja, joita läpikäymällä löydän vastauksia muutostarpeesta.
Tämän vuoden universumin tarjoamat täysin poikkeukselliset mahdollisuudet oppia, ovat olleet minulle niitä omia avainhetkiä, joita onneksi olen uskaltanut kohdata silmästä silmään ilman häpeää tai pelkoa. Kun lähestyn haasteita oppimisen paikkoina, on maailmankaikkeudella uskomaton kyky heittää eteeni niitä ja tarjota mahdollisuuksia oppia.
Kaikkiin muutosta vaativiin keskusteluiden avauksiin tulisi mielestäni lisätä faktaa. Mutta sitä on tietenkin mahdoton tehdä mikäli prosessille ei ole luotu muita mittareita kuin ottelun lopputulos. Näin kävi liian monessa Veikkausliigaseurassa tänä vuonna kun muutosta lähdettiin tekemään vastoin faktoja. Näissä tilanteissa onnistumisen ja epäonnistumisen todennäköisyys on yhtä suuri, joka huomataan näin jälkeen päin helpostikin. Mikäli "normaalissa työelämässä" toimittaisiin samalla tavalla ei yksikään johtajatason toimihenkilö saisi jatkaa toimessaan yhtä kvartaalia pidempään.
Mikäli rohkeutesi ja rehellisyytesi itsellesi ja muille kantaa kivikkoisina hetkinä, olet mielestäni matkalla omaan paikkaasi, jossa voit olla syvästi kiitollinen kaikesta... ihan kaikesta. Myös niistä hetkistä, jotka eivät ole niitä kaikista mukavampia. Mikäli et ole vielä valmis tämän kaltaiseen toimintaan vaan haet hyväksyntää ulkopuolelta, kannusta sinua vahvasti heittäytymään kokeiluun, joka antaa enemmän kuin ikinä siltä osasit etukäteen odottaa.
Kommentit
Lähetä kommentti