VEIKKAUSLIIGAJOUKKUEEN VALMENTAJAN ARKI OTTELUKAUDELLA OSA 2

 VEIKKAUSLIIGAJOUKKUEEN VALMENTAJAN ARKI OTTELUKAUDELLA OSA 2

Avaan tässä tekstissäni omaa arkeani nykyisessä työpaikassani. Omat kokemukseni eri kaupunkien pääsarjajoukkueista ovat hyvin samankaltaiset perusluonteeltaan mutta eroavaisuuksiakin löytyy, tietenkin. Pyrin tekstiin, jossa teen mahdollisimman vähän oletuksia ihmisten ennakkotiedoista, jotta saisin mahdollisimman autenttisen kuvan siitä mitä tämä työ ihan oikeasti on.

Veikkausliigavalmentajan päivät voi helposti ketegorisoida kolmeen kategoriaan: päivät jolloin pidetään joukkueen harjoitukset, päivät jolloin ei pidetä joukkueharjoituksia ja pelipäivät. Pelipäivätkin voisi jakaa kahteen eli koti- ja vieraspeleihin mutta mennään tällä kertaa yhdellä.

PERUSPÄIVÄT JOLLOIN EI PIDETÄ JOUKKUEHARJOITUSTA

Usein näitä päiviä kutsutaan vapaapäiviksi, koska tuolloin valmennus ei yleensä saavu valmennustiimin työhuoneelle. Tähän kategoriaan kuuluu myös päiviä, jolloin joukkueharjoitusten sijaan pidetään yksilö- tai pienryhmäharjoituksia.

Niitä päiviä kun ei kenttä tai kuntosali toimintaa toteuteta valmentajajohtoisesti eikä mitään muutakaan ole on vuodessa äärimmäisen vähän. Nämä päivät osuvat kauden jälkeiseen aikaan, mutta ottelukaudella ei näitä päivä ole kuin korkeintaan yhden käden sormilla laskettuna. Itselläni kyseiset päivät koostuvat kahdesta asiasta. Toisaalta analysoin mennyttä eli menneitä pelejä, harjoituksia ja muita prosessiin liittyviä viitearvoja, jotka vahvistavat omaa ymmärrystäni siitä missä mennään. 

Toinen on tulevaisuuden arviointi. Edellisissä teksteissäni olenkin jo maininnut valmentajan työnkuvasta perustuvaa laatua olevan dilemman, joka liittyy vajaalla informaatiolla tehtäviin päätöksiin. Tätä tulevaisuuden arviointi on sitä parhaimmissa määrin. Tähänkin liittyy tietenkin vahvasti menneen analysointi, jotta tulevaisuuden arviointi osuisi mahdollisimman lähelle totuutta. Olin todella vaikuttunut Tuomas Iisalon tekstistä, joka julkaistiin 10.5.2024. Tässä tekstissä Tuomas Iisalo puki erinomaisesti sanoiksi sen mitä tulevaisuuden ennustaminen on sillä korkeimmalla tasolla. Suosittelen tekstiä lämpimästi ihan kaikille valmentajille.

Yksilö- ja pienryhmäharjoituksissa keskityn aina enemmän vahvuuksien vahvistamiseen. Tämä poistaa pienenkin mahdollisuuden motivaatiopuutoksiin, jos sellaisia pelaajalla ilmenee. Tottakai teemme myös heikkouksien parantamista ja sekin sillä mentaliteetilla, että kyseisellä ominaisuudella selviää vaaditulla tasolla. Ajattelen vahvasti niin, että yli kaksikymppiset pelaajat saisivat enemmän keskittyä kehittämään yhdestä ominaisuudestaan ylivertaisen. Yleensä pelaajat hinkkaavat heikkouksia paremmaksi ja se aika on pois vahvuuksien vahvistamisesta. Alle kaksikymppisten pelaajien pitää saada perustaso kauttaaltaan paremmaksi, jotta pelaaminen vaaditulla tasolla mahdollistuu. Tämä prosessi olisikin sitten ihan oman tekstin arvoinen otsikko... pitää alkaa kirjoittamaan :)

Itselläni eniten otsikon alla olevista päivistä kuluu analysointiin. Tässä esimerkki vaikka tämän viikon analysoinnin aikataulusta. Tein siis sitä monessakin välissä, mutta suurimmaksi osaksi se meni näin:

Tulevan vastustajan hyökkääminen, puolustaminen, tilanteenvaihdot ja puolustuserikoistilanteet. Olin tehnyt jo edellisellä viikolla etukäteisanalyysiä katsomalla tulevan vastustajan kaksi edellistä ottelua kokonaisuudessaan. Olin ladannut myös pelit jo kokonaisuudessaan omalle koneelle, jotta klippien tekeminen olisi helpompaa. Tiistaina tulin aamulla työhuoneelle, koska olen kokenut töiden tekemisen olevan keskittyneenpää töissä kuin kotona. Aloin tutkia, kaikilla Veikkausliigaorganisaatioilla käytössä olevasta järjestelmästä, vastustajan luomaa dataa sekä lyhyitä klippejä siitä kuinka he suorittavat hyökkäämistä ja puolustamista. Kyseinen järjestelmä on helpottanut merkittävästi kokonaiskuvan luomista jakamalla dataa ja valmiita videoklippejä toiminnoista. Tämän jälkeen siirryin seuramme järjestämään toiseen järjestelmään, josta saamme tarkempaa, yksityiskohtaisempaa ja räätälöidympää dataa joukkueista ja pelaajista. Näiden perusteella loin itselleni tekstimuotoisen analyysin vastustajan toiminnoista. Tästä tekstimuotoisesta osiosta puomin osia pelaajille näytettävään materiaaliin. 

Tämän jälkeen keräsin videoklippejä näistä toiminnoista edellisistä peleistä. Sitten piirsin tarvittavat tehosteet videoihin, jotta pelaajiston on helpompi nähdä mihin kiinnittää huomioita videopalaverissa. Tämä vei kokonaisuudessaan minulta noin kolme tuntia. Valmistelin videot valmiiksi kokonaisuudeksi puolustamisen, hyökkäämisen sekä tilanteenvaihtojen osalta. Latasin ne meidän pilvipalveluun ja laitoin viestiä päävalmentajalle niiden olevan katsottavissa siellä. Tämän jälkeen käytin vielä aikaa vastustajan puolustuserikoistilanteisiin (data ja videot) ja tein palaverin materiaalin valmiiksi. 

Tämän "vapaapäivän" tuotokseksi sain siis videot, jotka näytettiin kahdessa osassa pelaajille. Ensimmäisen päivän videon kokonaiskesto oli 3 min 29 sekuntia ja toisen kesto 3 min 8 sekuntia. Sen lisäksi tein myös powerpoint esityksen, jossa on perustiedot vastustajasta sekä mahdolliset huomiot datasta kuvineen ja selityksineen. Kävimme päivän aikana myös paljon keskusteluja valmennustiimin jäsenten kanssa tuotoksista viestein ja lopulta seuraavana päivänä ei tarvitnnut tehdä mitään muutoksia ennen esitystä pelaajille.

Johtuen omasta sisäisestä rytmistäni johtuen tykkään tehdä asioita aina mielummin aamulla ja aamupäivästä. Jotta pystyn loppu päivän keräämään itselleni energiaa perheen kanssa tai uuden jopa addiktiksi muuttuneen harrastuksen, pyöräilyn, parissa... nyt kun tsekkasin applikaatiosta kyseisen päivän dataa pyöräilyn saralta se näyttää 43,5 kilometriä ja ajassa reilua kahta tuntia.

Eilisen pelin tapahtumien perusteella voin sanoa analyysin onnistuneen hyvin. Vastustajan tekemisessä ei tullut yllätyksiä ja tänään pelistä saatu data tukee oman tekemisemme olleen verrattaen ylivoimaista kaikilla meille tärkeillä mittareilla. 

Hyvä me!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

EROTUOMARITOIMINTA – TEOLLISEN YHTEISKUNNAN VIIMEINEN LINNAKE

VEIKKAUSLIIGAJOUKKUEEN VALMENTAJAN ARKI OTTELUKAUDELLA OSA 1

MEDIA JA SEN TEKIJÖIDEN VAIKUTUKSET VALMENTAJUUTEEN